fbpx

İnternette Web 3.0 Dönemi

İnternet ve insanların onu kullanma biçimleri sürekli değişiyor. Web 3.0, kullanıcıların bilgisayarlar veya mobil cihazlar üzerinden bilgiye erişmesini sağlayan World Wide Web’in üçüncü büyük sürümüdür. Oluşturulan ilk web, Web 1.0 olarak 1989 yılında ortaya çıktı. 2005 yılında ise Web 2.0 gelişti. Dinamik içerik, uygulamalar, bloglama veya eşler arası ağlar gibi sosyal medya özelliklerini internet hayatına ekledi.

Web artık sadece belgeler ve hiper metin bağlantılarından oluşmuyor. Kullanıcıların verilerle gerçek zamanlı olarak etkileşime girmesine olanak tanıyan web 3.0, merkezi olmayan açık bir altyapı. Web 3.0 geliştiricileri, şu anda sahip olduğumuzdan daha güvenli ve daha emniyetli yeni bir teknoloji yaratmak için çalışıyorlar. Gelecek dönemde internet yaşamına katacağı yenilikleri ve gelişmeleri bekliyoruz.

Web 3.0 Nedir?

merkeziyetsiz-platformlar

merkeziyetsiz-platformlar

Üçüncü nesil internet, merkezi veya otoriter bir sistemin olmadığı, gelişme aşamasında olan bir sistemdir. Yeni nesil internette bireysel, yani kullanıcı odaklı bir versiyon öne çıkmaktadır. Kendisini destekleyecek belirli standartlara ve protokollere sahip olduğu için mevcut sistemlerden ayrılıyor. Web 3.0, blockchain gibi tek bir otorite olmaksızın merkezi olmayan bir yapıya sahiptir.

Geçtiğimiz yıl boyunca web 3.0, blockchain dünyasında sıcak bir konu haline geldi. Çeşitli projeler tarafından desteklenen tutarlı bir kavram olarak ortaya çıktı. Web 3.0’ın çeşitli yönleri hala tanımlanıyor olsada şeffaflık, daha iyi güvenlik ve merkeziyetsizçilik yoluyla interneti “daha sorunsuz” hale getirmekle ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Tam olarak hayatlarımıza ne zaman entegre olacağını bilemesekte, Web 3.0 için bazı teknoloji şirketleri ilgili çalışmalarına başladı.

Web 3.0 İle Bizi Neler Bekliyor?

web-3-bizi-bekleyenler

Web 3.0, içerik üretiminin yapay zeka tarafından gerçekleştirildiği yeni bir web teknolojisini ifade ediyor. Yani yapay zeka teknolojisi ile çalışan yazılımlar sayesinde veriler toplanıyor. Böylece kullanıcı ile uyumlu bir şekilde yeniden üretiliyor. Bu sadece arama sonuçları için değil, bir kullanıcının tercihleri hakkında bilgi toplamak ve onlara özelleştirilmiş hizmetler sunmak gibi şeyler için de kullanılabilir. Birçok platform bu teknolojiye uyumlu olacak şekilde kendini yenilemeye başladı bile. Gelecekte aktif bir şekilde yaşamımıza dahil olduğunda, kullanıcıya daha hızlı ve uyumlanmış bilgilerin aktarımı bu teknoloji ile gerçekleşecek. Kullanıcılar, başka kullanılar ile iletişim kurmak için farklı platformlar kullanmak zorunda kalmayacak. Merkeziyetsiz bir ağ sistemi ile kullanıcılar birbirleriyle daha rahat iletişim kurabilecekler.

Web 3.0 2023 Trendleri

web-3-trendleri

  • NFT

Dijital sanat ve müzik başta olmak üzere çeşitli alanlarda NFT’lere duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Bu ihtiyacın ve blok zinciri teknolojisinin bir sonucu olarak, NFT’ler daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanıyor.

  •  Merkezi Olmayan Uygulamalar

Merkezi olmayan uygulamalar, uygulamaların veya DApp’lerin merkezsizleştirilmesi olarak da adlandırılır. Bu terim, kullanıcıların verilerine sahip olabileceği ya da finansal eylem ve işlemlerinin kontrolünü elinde tutabileceği yeni bir ekosistemi tanımlamaktadır.

  • Blockchain Kullanımı

Blockchain, herkesin kendi verilerine sahip olduğu ve bunlara erişim için kolayca izin verebileceği merkezsiz bir ağ oluşturulmasını sağlıyor. Blockchain, herkesin güvenilir kişisel veriler oluşturmasını ve paylaşmasını mümkün kılıyor. Her kullanıcıya güvenli dijital bilgilerin kontrolünü veriyor.

  • Kod Yazılımı

Web 3.0’ın, kodlama bilmeyen deneyimsiz kullanıcılarıda avantaj sağlıyor. Kullanıcıların sürükle ve bırak komutlarını kullanarak uygulama oluşturma sürecini basitleştirmesini ve kullanıcı deneyimlerini iyileştirmesini bekliyoruz.

Web 3.0 Kullanıcı Platformları

kullanıcı-platformları

Web’in üçüncü nesline girmiş bulunuyoruz. Teknolojideki bu değişimle birlikte, birçok uygulama yerini merkezi olmayan uygulamalara bırakacak. Blockchain teknolojisinin büyümesiyle birlikte, kullanıcı deneyiminin etkisine sahip olacak birçok merkezi olmayan platform ortaya çıkıyor. Halihazırda merkezi olmayan bu uygulamalardan bazıları insanlar tarafından kullanılıyor.

Brave, entegre reklam engelleme, izleme koruması ve coin eşleştirme işlevlerine sahip web tarayıcısıdır. Kripto para tabanlı iş modeli, kullanıcılara daha yüksek tarama hızları ve güvenli bir tarama deneyimi sunuyor.  Brave arama motoru, 25 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Web 3.0’a giden listedeki en önemli tarayıcılardan ve platformlardan biri.

Gelecek dönemde Brave Browser birçok arama motorunun yerini alacak gibi duruyor. Örneğin Google Chrome Web 2.0 dönemimin en çok tercih edilen ve sevilen arama motoru. Gelecek dönemde merkeziyetsiz uygulamalar öne çıktığında ise aynı popülerliği koruyabileceği kesin değil.

Audius, sanatçılar ve dinleyiciler için blok zinciri teşviklerine sahip ilk merkezi olmayan müzik platformudur. Audius, sanatçılara çalışmalarını doğrudan hayranlarıyla paylaşma özgürlüğü sağlar. İçeriklerini sahiplenme ve yönetme özgürlüğü de sunar. Audius’ta gelirin %90’ı doğrudan hak sahiplerine akar.

Audius ile benzer kullanıcı platformu olan Spotify, içinde bulunduğumuz internet döneminin en çok kullanılan müzik platformu. Gelecek dönemde merkeziyetsiz alt yapıya sahip olmadığı için geliştiriciler, Audius ya da benzeri merkezi olmayan platformların öne çıkacağınız düşünüyor.

Merkeziyetsiz Platformlar Öne Çıkıyor

Odysee

Platform blockchain teknolojisi ile desteklenmekte ve kullanıcılara bağımsız, özgür bir ortam yaratmaları için sunulmaktadır. Odysee platformu, kullanıcıların merkezi olmayan medya kütüphanesini oluşturmasına olanak tanıyan video paylaşım platformudur. Tıpkı Youtube gibi… Fakat Youtube Web 3.0 döneminde kullanıcıların merkeziyetsiz platformları seçmesi nedeniyle, en çok kullanılan video platformu olma özelliğini Odysee’ye bırakabilir.

presearch

Presearch, kullanıcıları tarafsız, anonim merkezi olmayan bir arama motorudur. Kullanıcıların arama motorları aracılığıyla internette güvenli ve özgürce arama yapmalarını sağlamaktadır. Gücü kullanıcıların eline vererek web aramasını yeniden keşfetmeyi amaçlayan tamamen merkezi olmayan bir arama motorudur.

essentia-one

Essentia One ile verileriniz size ait kalır. Merkezi olmayan, güvenli bir şekilde saklanır. Erişmek veya orada tutmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Bilgi, iletişim ve işlemler için güvenilir bir ortamdır. DApps’ler ve güvenli bir depolama sistemi de dahil olmak üzere bütün bir ekosistem sunmaktadır.

nest-protocol

Nest, açık kaynaklı yazılım, ücretsiz araçlar ve ürünler tam uyumlu bir ekosistem sağlayan bir platformdur. Nest sistemi, çeşitli araçlar, ürünler ve hizmetler sağlayan bir blok zinciri ekosistemidir. Geliştiriciler, kendi uygulamalarını kolayca geliştirmek için Nest tarafından sağlanan ücretsiz araçları kullanabilirler. Kullanıcılar da kendi ihtiyaçlarını karşılamak için Nest ekosisteminin ürünlerini (DeFi gibi) kullanabilir.

Dikkatinizi Çekecek Yapay Zeka Uygulamaları

dikkatinizi-cekecek-yapay-zeka-programları

  •  Cleanvoice, podcast veya ses kaydınıza profesyonel kalite katan bir yapay zeka programıdır. 
  • Beatoven.ai, videonuz veya podcast’iniz için müzik bestelemek ve özelleştirmek için gelişmiş AI algoritmaları kullanan yaratıcı bir müzik besteleme hizmetidir.
  • Ocaya, içeriği daha hızlı oluşturmak, otomatik olarak oluşturmak ve planlamak için bir platformdur.
  • Krisp, tüm aramalarınızdaki arka plan gürültülerini, parazitleri ve yankıları gidermek için yapay zeka kullanan bir teknoloji platformudur.
  • Podcastle, stüdyo kalitesinde kayıt almanızı ve düzenlemenize olanak sağlayan bir yapay zeka destekli web platformudur.

 

Profesyonel içerikler ile işletmenize fayda sağlamak, iyi bir dijital ajans ile çalışmak veya doğru kurgulanmış real time marketing çalışmaları ile rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak isterseniz, info@istcode.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

 

istcode
istcode
https://www.istcode.com