15. ve 16. Yüzyıllarda yaşanmış Rönesans Dönemi hakkında ne biliyorsunuz? Rönesans, kelime anlamıyla ‘yeniden doğuş’ demektir. O dönem, Avrupa kıtasının kendini değişmeye ve gelişmeye adadığı bir dönemdi. Halk; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanında kökten bir yenilemeye gitmiştir. Zamanın şartlarına göre büyük bir devrimdi. Bilim insanlarının, sanatçıların ve mimarların öne çıkmıştı. Günümüze ulaşan sayısız sanat eseri o dönemde yaratılmıştır. Şu an içinde olduğumuz dönemde de rönesansa benzer bir devrim yaşanıyor. Dijital Rönesans… Yazımızda Dijital Rönesans diyerek neyi anlatmaya çalışıyoruz, hayatımızı ne yönde değiştirdi bunlardan bahsedelim.
Dijital Rönesans’ın Eşiğindeyiz
İçinde bulunduğumuz dönemde biz de büyük bir dijital dönüşüm içerisindeyiz. İnsanların yüzyıllardır rutin olarak yaptığı şeyler tamamen dijitale kaymakta. Teknoloji ve internetin hayatımıza girmesiyle eskiden yaptığımız en basit bir hareket bile artık dijitalde mümkün. Hobilerimiz, işlerimiz, iletişim kurma biçimimiz şeklinde bu liste uzayıp gidebilir. Yazının devamında bizlerin, bizden önce yaşamış insanlarla aramızda nasıl bir fark yarattığını detaylandıralım.
İletişim Dilimiz Artık Dijitalde
Bir insanın hayatta kalması için en önemli ihtiyaçlardan biri iletişim kurmaktır. Bilinen en eski çağlardan beri insanoğlunun iletişim kurmak için denediği yöntemler var. Dumanla haberleşmek, çizerek anlaşmak, yazının icadından beri mektup ve posta yöntemi bazılarıdır. Telefonun icat edilmesiyle iletişim kanalları güçlü bir kas kazanmıştır. Geldiğimiz noktada telefon yerini akıllı cep telefonlarına, mektup ise maile bırakmıştır. Artık akıllı cep telefonlarının internete sınırsız erişimi sayesinde de sosyal mecralardan iletişim kurmaya başladık. Öyle bir güce erişti ki bir tıkla dünyanın her yerinden insanlara ulaşabiliyoruz. Instagram, Facebook, Tiktok gibi mecralarda paylaştığımız gönderiler milyonlarca insana anında ulaşıyor. Bu, bir yüzyıl önce hayal dahi edilemezdi. Linkedin sayesinde kurumsal markalar kendi kimliklerini yansıtacağı bir mecraya kavuştu. Bünyesinde çalıştıracağı kişileri bile bu platform üzerinden seçiyorlar. İletişimin gelişimi öyle bir hızda ki her sene yeni bir trendle karşımıza çıkıyor.
Fiziksel Alışveriş Devri Kapanıyor
İnsanlar eski çağlarda çarşı-pazar kavramı ile ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Yaşadıkları yere yakın kurulan semt pazarlarına ya da dükkanların bulunduğu çarşı kısmına giderek alışveriş yapıyorlardı. Şehirleşen yerlerde alışveriş merkezleri inşa edildi. Tüm ihtiyaçları tek bir lokasyondan halletmek insanların da işine geldi. Fazla efor harcamadan her şeye ulaşacakları şekilde elinin altında olması fikri caziptir. Bir yere kadar bu şekilde sürerken dijital bu noktada da hayatımızı değiştirdi. Online alışveriş… Tabii ki hala alışveriş merkezleri ve semt pazarları hayatımızın bir köşesinde duruyor. Fakat yoğun hayat temposunda zamanımız kıymetli. Elimizin altında duran internetten her istediğimizi sipariş verebiliyorken neden fazla çaba harcayalım? E-ticaret siteleri sayesinde dünyanın her yerinden ürün ve hizmet satın alabiliyoruz. Üstelik değişim, para iadesi, kargo hizmeti gibi tüketici haklarımız gözetleniyor.
Amazon
Amazon.com, Seattle, Washington merkezli, e-ticaret, bulut bilişim, dijital akış ve yapay zekâya odaklanan çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketidir. Kurucusu Jeff Bezos’tır. Şirket, dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri ve dünyanın en değerli markalarından biri olarak anılmaktadır. Şirket ilk olarak kitapların satıldığı bir çevrimiçi pazar yeri olarak ortaya çıktı. Ancak zamanla elektronik araçlar, video oyunları, giyim, mobilya, yiyecek, oyuncak ve mücevher satacak kadar genişledi.
Trendyol
Trendyol, merkezi İstanbul’da bulunan bir e-ticaret pazaryeridir. 2010’da giyim ürünleri satışı yapılan bir alışveriş sitesi olarak Demet Mutlu tarafından kuruldu. Büyümesine paralel sunduğu ürün ve hizmetleri genişleterek pazaryeri formatına dönüşen sitede; moda, elektronik, ev ve mobilya, gıda, anne-çocuk, kozmetik gibi birçok kategoride satış yapmaya başladı.
Hepsiburada
Hepsiburada.com, 1998 yılından beri faaliyette olan, yalnızca İnternet üzerinden hizmet veren alışveriş sitesi. 2011 ve 2012 yıllarında Türkiye’nin en sevilen markası, 2013 yılında ise Yılın E-ticaret Sitesi seçilmiştir.
Reklamın Yeni Yüzü Dijital Reklamcılık
Reklamcılık hayatımıza bir çiftçi sayesinde girdi. Kendi hayvanlarını diğer çiftliklerin hayvanlarından ayırmak isteyen bir çiftçi, müşterilerine gönderdiği hayvanların üzerine kendi yarattığı işaretleri basmaya başladı. Böylece müşterisi, sağlıklı hayvanı kimden tedarik edeceğini ayırt etmiş olacaktı. Bu şekilde başlayan reklam yolculuğu uzun bir süre geleneksel yöntemlerle yürütüldü. İnsanlar; gazete, dergi, televizyon, radyo gibi geleneksel kitle iletişim araçları sayesinde kitlelere ulaşmayı başardı. Özellikle televizyon bir devrim niteliğindeydi. Fakat zaman yine değişti ve dijital burada da kendini gösterdi. Artık mobil ve web üzerinden paylaştığımız dijital reklamcılık revaçta. Hızlı ve düşük bütçeli olması, hedef kitleyi seçebilmemiz, dünyanın her yerine eforsuz ulaşabilmemiz sayesinde dijital reklam, geleneksel reklamcılığın tahtını salladı diyebiliriz.
Hobilerimiz Dijitalleşti
Bu kadar şey dijitalleşirken hobilerimizin geleneksel kalması beklenemezdi. Eskiden okuduğumuz kalın sayfalı kitapları küçük bir dosya halinde bilgisayar ya da telefona indirebiliyoruz. Hem maliyetsiz hem de taşıma kolaylığı sağladığı için birçok insan bu alışkanlığa geçmiş durumda. Bu konuya bir diğer örneği resim çizmekle verebiliriz. Yapay zekanın geliştirdiği müthiş platformlar var. Bunlardan kısaca bahsedelim.
Dawn Ai
Dawn-Ai Avatars bir çeşit avatar yapma uygulaması diye geçiyor. Fotoğraftan avatar yaparak kendi avatarınızı oluşturmanıza imkan sağlıyor ve ortaya farklı görseller çıkartıyor. Uygulama doğrudan Google Play Store ve App Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmektedir.
Dijital Rönesans ve NFT Dünyası
NFT, sanat eserlerinin dijital dünyadaki biçimidir. Blockchain teknolojisi sayesinde taklit edilemez ve benzeri oluşturulamaz. Eskiden çok kıymetli nadide parçalar sergilenir ve müzede saklanırdı. Paha biçilemez ve taklit edilemez oldukları için koruma altında tutuluyorlardı. Şimdi ise bu sanat eserleri nft olarak ciddi bütçelerle satılıyor ve dijital dünyada sergileniyor. Her şey gibi bu konuda da dijital varlığını belli ediyor.
Profesyonel içerikler ile işletmenize fayda sağlamak, iyi bir dijital ajans ile çalışmak veya Semantik SEO ile rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak isterseniz, info@istcode.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.