Blockchain teknolojisi, merkezi bir sunucusu olmayan çevrimiçi bir bilgi veritabanıdır. Birbirine bağlı ve kriptografi kullanılarak şifrelenmiş “bloklardan” oluşur. Bu, bilgilerin merkezi bir sunucu olmadan güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayarak bilgisayar korsanlığı saldırılarına ve diğer tehditlere karşı koruma sağlar. Bitcoin gibi dijital para birimlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Blockchain Nedir?
Blockchain, kalıcı, açık, paylaşılan bilgi veritabanları oluşturmaya yönelik bir teknolojidir. Blok zinciri teknolojisinin en iyi bilinen uygulaması kripto para birimi Bitcoin’dir. Ancak blok zinciri, kripto para birimlerine güç sağlamaktan çok daha fazlasını yapma potansiyeline sahiptir. Blok zinciri, kullanıcıların merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan bilgi paylaşmalarını sağlayan bir veritabanıdır. Bu veritabanı, birlikte “blok zincirlerini” oluşturan ve daha sonra birbirleriyle iç içe geçen birçok farklı defterden oluşur. Bu bilgi parçalarını birbirine bağlayarak, verileri tahrif etmek veya bir blok zinciri kaydında yetkisiz değişiklikler yapmak neredeyse imkansız hale gelir. Blockchain, bankalar ve kredi kartı ağları gibi finansal kurumlar tarafından kullanılabilir. Bununla birlikte, blockchain teknolojisinin finans dışında başka birçok kullanım alanı vardır. Blockchain’in arkasındaki teknoloji bildiğimiz anlamda interneti değiştirme potansiyeline sahip. İnsanların kurumlara değil, bilgiye güvenmelerini sağlıyor ki bu tamamen devrim niteliğinde.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Blockchain, merkezi bir yöneticisi veya denetleyicisi olmayan dağıtık ve güvenli bir sistemdir. Dünyanın her yerinden birçok kişi tarafından erişilebilir ve kayıtlar silinemez veya değiştirilemez. Bu nedenle, tüm işlemlerde tam şeffaflık sağlar ve böylece işlemlere dahil olan varlıklar arasında güveni artırır.
Blockchain teknolojisi ile çalışmanın ilk adımı, tüm ağlar tarafından tanınan bir kullanıcı kimlik numarası oluşturmaktır. Yapılan tüm işlemlerde kullanıcı adı ve soyadı gibi kişisel bilgilerin kullanılması yerine bu kimlik numarası kullanılacaktır. Bu kimlikler kullanıcının sisteminde matematiksel hesaplamalarla şifrelendikten sonra zincire kaydedildiği için bu teknolojinin güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Kimsenin fark ettirmeden herhangi bir değişiklik yapamamasını sağlamak için hash fonksiyonları ile oluşturulan karakter dizileri en ufak bir değişiklikte bile değişen harf ve rakamlardan oluşuyor.
Blockchain Neden Önemlidir?
Dünya her zamankinden daha hızlı hareket ediyor. Teknoloji, internet ve sektörler sürekli bir dönüşüm halinde. Blockchain, bilgilerin yıldırım hızında ve uçtan uca tam bir güvenlikle güvenli bir şekilde aktarılmasını mümkün kılıyor. Blockchain’in bu noktadaki temel faydası ise sadece yetkili ağ üyelerinin erişebildiği bir veritabanı olması.
Blok Zinciri Teknolojisinin Kullanım Alanları
Kamu sektöründe blok zinciri, verileri güvence altına almak ve doğrulamak için kullanılır. Aynı zamanda verimli işlem süreçlerini de mümkün kılmaktadır. Finans sektöründe blok zinciri para transferleri ve yatırım araçları için kullanılmaktadır. Enerji sektörü, lojistiği, nakliyesi ve depolanması ile ilgili verileri depolamak için blockchain teknolojisini kullanmaktadır. Bankalar finansal işlemler, hisse senedi alım satımı, para transferleri, noter işlemleri ve kimlik yönetimi vb. alanlarda blockchain uygulamalarını denemektedir.
Blockchain Avantajları Nelerdir?
Blockchain, dijital merkezi olmayan ağların oluşturulmasına izin veren bir teknolojidir. İki taraf arasında güvenli işlemler için bir platform oluşturur. Ayrıca başka hiçbir veritabanında bulunmayan yüksek düzeyde bir güvenlik sunar. Blockchain teknolojisinin kullanılmasıyla işlem maliyetleri büyük ölçüde azalır. Bazı avantaları ise şunlardır:
- Blok zinciri, her yerden ve her formatta veri depolama.
- Burada veriler şifrelenmiştir ve özeldir.
- Veriler sadece kalıcı değil aynı zamanda değişmezdir.
- Ağ için merkezi bir arıza noktası yoktur, bu nedenle daha güvenlidir.
- Mevcut bir kaydı değiştirmek için, içindeki tüm işlemleri değiştirmek gerekir. Bu da zincirdeki yüksek güvenlik seviyesi nedeniyle günümüz dünyasında neredeyse imkansız bir görevdir.
Profesyonel içerikler ile işletmenize fayda sağlamak, iyi bir dijital ajans ile çalışmak veya doğru kurgulanmış real time marketing çalışmaları ile rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak isterseniz, info@istcode.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.