fbpx

Dijital Reklam Türleri

Reklam, hayatımıza asırlar öncesinden dâhil olmuş bir sektördür. İlk reklam örneklerine orta çağ zamanından hatta arkeolojik kazılardan bile rastlanabiliyor. İlkel zamanlarda başlayan reklamcılık, zamanla televizyon bünyesinde geleneksel reklamcılığa yöneldi. İnternetin hayatımıza girmesiyle beraber dünya düzeni de dijitalleşmeye başladı. Böylece reklam sektörü, geleneksel reklamcılıktan dijital reklamcılığa geçti. Yazımızda; dijital reklamın ne olduğu, dijital ve geleneksel reklam arasındaki farklar, dijital reklam türleri, bu reklam türlerinin nasıl çalıştığı gibi konulara değinelim.

Dijital Reklam Nedir?

En kısa ve anlaşılabilir tabirle dijital reklam; bir markanın ya da ürünün internet bağlantılı bilgisayar, telefon, tablet gibi dijital ortamlarda tanıtılmasıdır. Eskiden gazete okuyan, dergi karıştıran, televizyon seyreden insan sayısı daha fazlaydı. Ama internetin gelişmesiyle bu durum azalarak yerini dijitale bıraktı. Bu durumda dijital reklamlarla karşılaşıp etkilenmeleri geleneksel reklama denk gelip etkilenmelerinden daha büyük olasılıkta diyebiliriz. Web siteleri, sosyal medya platformları ve e-ticaret siteleri gibi dijital mecralarda online alışveriş yapmak günden güne artış gösteriyor. İnsanlar, bu yöntemle çaba sarf etmedikleri ve mağaza gezerek vakit kaybetmedikleri için alışveriş merkezi yerine online alışverişi tercih ediyor.

Günde yaklaşık 2 buçuk saatini sanal âlemde geçiren insan sayısı dünya nüfusunun yüzde 53’ünü geçmiş durumda. Yani yaklaşık 4,20 milyar insan her gün sanal dünyanın kapılarını aşındırıyor. Bu durum Türkiye için günde 8 saate kadar çıkıyor. Bu oranlara baktığımızda artık markaların ve kuruluşların sürekliliğini sağlamaları için dijital dünyaya ayak uydurmak zorunda olduğunu söyleyebiliriz. Satış oranlarını arttırmak dijitalleşmekten geçiyor. Hâliyle verdikleri reklamlar da gelenekselden dijitalleşmeye geçmek zorunda.

Geleneksel Reklam ve Dijital Reklam Arasındaki Farklar

Kısaca geleneksel reklamcılık için; televizyon, radyo, dergi, gazete gibi kitle iletişim araçlarıyla tek yönlü yapılan çalışmalar bütünüdür diyebiliriz. Dijital reklamcılık ise, internet ve teknoloji sayesinde dijital ortamlarda birçok farklı yöntemle yapılan reklam çalışmalarıdır. Dijital reklamcılığın gelenekselden daha avantajlı olmasının sebebi hedef kitlesine kısa ve hızlı yoldan ulaşabilmesidir. Ayrıca yapılan reklamın gelenekselde ne kadar kişiye ulaştığının tespit edilmesi de dijitale göre oldukça zordur. Durum böyleyken geleneksel reklam ajansları da kendi içlerinde değişime gitmek zorunda kalmışlardır.

Dijital Reklam Türleri

Dijital ajans bünyesinde kullanılan dijital reklam türlerine göz atalım;

Display (Banner) Reklam

Görüntülü reklam modeli olarak da bilinen display reklam çeşidi web sitelerinde bulunur. Hem görüntü hem metin içerdiği için ziyaretçilerin dikkatini çeker. Üzerine tıklandığında mesaj verdiği markaya ait siteye yönlendirir. Tıklanma başına maliyettir. En çok kullanılan dijital reklam türlerinden biridir.

PPC Reklam

Hızlı sonuç alınabildiği ve bütçesi kontrol edilebildiği için en avantajlı reklam modellerinden biridir. Bu reklam modeli, reklam verenlerin çeşitli mecralarda gösterilen reklamlara karşı tıklama başına maliyetlendirildiği bir reklam modelidir. Bu reklam modelinde temel olarak tıklama başına maliyet esas alınmaktadır.

Sosyal Medya Reklamları

Instagram, Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya platformlarında kullanıcıların önüne çıkarak markanın ya da ürünün reklamının yapılmasıdır.  Son zamanlarda popülerleşmiştir. Sebebi sosyal medya platformlarının gündelik rutinimizin bir parçası haline gelmesidir.

Influencer Reklam Modeli

En yeni reklam türlerinden biridir. Sosyal medya platformlarında yüksek takipçiye erişmiş kişiler tarafından bir markanın ya da ürünün reklamının yapılmasıdır. Influencerlar kendi içeriklerine uyum sağlayan farklı sektörlerden markalarla işbirliği yapar ve tanıtım sağlar.

Video Reklamlar

Video reklamlar eski türde reklamlardandır. Ama Youtube’un son yıllarda yükselişi sayesinde en çok kullanılan reklam türlerinden biri haline gelmiştir. Videonun başında ya da arasında çıkan videolar bu reklam türüne girer. Aynı şekilde Instagram’da hikaye gezintisi yaparken araya giren videolar da bu türdendir.

Pop-Up Reklam

Web sitelerinde kullanılır. Gezinti sırasında birden belirdiği ve kullanıcı tarafından kapatılmadan yok olmadığı için görüntülenmeme olasılığı neredeyse yoktur. Doğru sitede doğru içerikle bu reklam türüne yer verilmelidir.

Arama Motoru Reklamları (SEM&SEO)

Arama motoru reklamları stratejilerinin en önemli dinamiğidir. SEO ile herhangi bir ücret ödemeye gerek kalmadan sadece doğru araştırmayla kendinize arama motorunda öncelik bulabilirsiniz. Anahtar kelime ile bağlantılı reklamları doğru kişilerin önüne çıkartmak markaya fayda sağlar.

Remarketing Reklam

Doğru kişiye doğru mesajı verme özelliği olduğundan görüntülenmesi ve geri dönüş alması yüksek bir reklam türüdür. Özellikle e-ticaret siteleri için güçlü bir yatırımdır. Kullanıcıların önüne daha önceden ziyaret ettiği ama satın almadan çıkış yaptıkları benzer kategorideki ürünleri çıkartır.

Native Reklamlar

Doğal reklam türleri dijital birçok platformda reklam olduğu belli olmadan bizlere iletilir. İşbirliği yapılan kişilerle başka bir içerik arasında gösterilir. Bir yemek tarifi videosunda kullanılan sütün markasının kapatılmadan gösterilmesi örnektir.

Mobil ve E-Posta Reklamları

Mobil reklam türü sadece telefonlarda karşımıza çıkar. Markanın müşterilerine kampanya ve yeniliklerden haberdar olması için düzenli sms yollaması bu reklam türüne aittir. E-posta reklamı ise aynı şekilde müşterilere mail yoluyla ulaşılırken yapılır.

Dijital gündemden, yeni gelişen teknolojilerden haber almak için Istcode Blog’u takip edebilir; kreatif ve dijital tüm işleriniz için 360 derece dijital ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.