fbpx

Etkili Bir CV Hazırlamanın Yolları

Açılımı Curriculum Vitae olan ama kısaca CV şeklinde kullanılan sözcük Türkçede özgeçmiş anlamına gelir. İş başvurularında firmaya kendinizden bahsettiğiniz, işverenin sizin hakkınızda temel birkaç bilgi sahibi olmasına yarayan belgedir. Yeteneklerinizi potansiyel işverenlere başarılı bir şekilde satmanıza; eğitiminizi, becerilerinizi ve deneyiminizi özetlemenize olanak tanır. İyi bir CV sizi iş başvurusunda diğer adaylar arasından sıyrılmanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda etkili bir CV hazırlamak için birkaç tüyo paylaşacağız.

Etkili Bir CV’de Olması Gerekenler

Etkili bir CV hazırlama konusunda en önemli yol dürüst olmaktan geçer. CV hazırlarken kariyer hedeflerinin gerçekçi bir şekilde belirlenmesi çok önemli bir unsurdur. Belirlediğiniz kariyer hedefi gelecekte yükselmek isteyeceğiniz iş pozisyonundaki başarınızda önemli bir rol oynayacaktır. Oluşturacağınız CV içerisinde; kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, referanslar, eğitim ya da sertifikalara yer vermelisiniz.

CV’ye başlarken ilk adım olarak; iş başvurusunda bulunacak kişinin adı soyadı, telefon numarası, açık adresi ve e-maili üst tarafa yazılmalıdır. Yazacağınız telefon numarası ve e-posta adresinin güncel olması gerekmektedir. İş başvurunuza geri dönüş alabilmeniz için bu adım önemlidir. Ayrıca yazacağınız e-posta adresinin isim soy isimden oluşan resmi bir adres olması gerekmektedir. Unutmayın ki işverenin gözüne çarpacak ilk noktalardan biri kişisel bilgilerinizdir. Doğum yeri, doğum tarihi ve medeni durumun da kişisel bilgiler başlığının altında yer alması gerekir. CV hazırlamak için seçtiğiniz fotoğrafın da önemi büyüktür. Seçtiğiniz fotoğraf başvurulan pozisyona uygun ve pozitif bir fotoğraf olmalıdır, abartılı rötuşlara yer verilmemelidir. Özellikle yurt dışındaki bir pozisyona iş başvurusu yapacak olan adaylar CV’de uyruklarına yer vermelidir. Eğer aday erkek ise askerlik durumunun belirtmesi gerekir. Başvurulacak pozisyon için gerekli ise sürücü belgesi de CV’ye eklenmelidir.

Eğitim Durumunuzdan Bahsedin

CV’de mutlaka aldığınız eğitimlere ve sertifikalara yer verin. İşveren sizin eğitim konusunda ne kadar donanımlı olduğunuzla yakından ilgilenecektir. Bu eğitimleri ters kronolojik sıraya uygun şekilde yazmak zorundasınız. Ayrıca eğitimin konusu, alındığı kurum, başlangıç ve bitiş tarihleri, eğitmenin ismi gibi detayları da eklemeyi unutmayın. Okul hayatınızda elde ettiğiniz başarılar, dereceler ve genel not ortalamanızın da CV’ye eklenmesi gerekmektedir. Okul hayatınız devam ederken edindiğiniz iş ve staj deneyimlerini hazırlayacağınız CV’ye ters kronolojik sıra ile ekleyin. İşverenin, henüz eğitiminiz devam ederken kariyer yapmak istediğiniz alanda ilerlemek için sorumluluk aldığınızı bilmesi sizi diğer adaylardan ayıracaktır. Çalıştığınız yerlerde elde ettiğiniz başarılar ve ödüllerde bir sonraki iş başvurusu yapacağınız yerlerde size artı bir puan sağlayacaktır.

Yeteneklerinizi Eklemeyi Unutmayın

İşverenin gözünde sizi diğer adaylardan ayıracak bir diğer kategori ise sahip olduğunuz becerilerdir. CV’de listeleyeceğiniz temel beceriler ve başarılar iş ile alakalı olmalıdır. Mülakatta iddialarınızı sergilemeniz gerekeceğinden yeteneklerinizi abartmayın ve dürüst davranın. İşe özgü çok sayıda beceriye sahipseniz, becerilere dayalı bir CV hazırlamalısınız. Örneğin yabancı dil biliyorsanız bunu derecesi ile birlikte belirtmekten kaçınmayın. Ya da kullanabildiğiniz bir bilgisayar programı varsa mutlaka CV’nizde yer almalı. İlgi ilanları, kim olduğunuzun daha eksiksiz bir resmini sunmanın yanı sıra size görüşmede konuşacak bir şey verebilir.

Referans Göstermek İşinize Yarayabilir

İlgilendiğiniz sektörden daha önce çalıştığınız ya da sizi tanıyan alanında başarılı birini kendinize referans olarak gösterebilirsiniz. İlgili kişi veya kişilerden referans olarak eklenilmesi için izni alınmalıdır. Referanslar başvurulan pozisyonla ilgili bağlantısı olan kişilerden seçilmelidir. Referans gösterdiğiniz kişi CV’nizi inceleyen kişi tarafından biliniyorsa bu durum size olumlu yönde etki edecektir. Referansınıza ulaşıp sizin hakkınızda bilgi alması halinde bu durum size karşı güven duymasını da oluşturmaya başlayacaktır. Çok fazla referans gösteriyorsanız başlıklara ayırabilirsiniz. CV’de yer vereceğiniz referansların adı soyadı, mevcut unvanı, çalıştığı yerdeki pozisyonu ve iletişim bilgilerine (e-posta ve telefon) yer vermelisiniz.

Etkili Bir CV İçin Teknik Tüyolar

Son olarak da CV’niz için teknik birkaç tüyo ekleyelim. Öncelikle hazırlayacağınız CV net ve anlaşılır olmalıdır. Yani uzun, tekrarlanan ve abartılı ifadelerden kaçınılmalıdır. Kafa karıştıran bir CV sizi sıralamada geriye düşürecektir. Üçüncü tekil kişi ağzıyla yazılmalıdır. Yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir. Türkçeyi yanlış kullanan biri işverenin gözünden kaçmaz ve sizin için olumsuz fikirler düşünmesine sebep olur. CV’nizde bir ön yazıya yer vermelisiniz. Bu ön yazıda kendinizi resmi bir dille kısaca açıklamalısınız. Ön yazı, çarpıcı ve kendiniz hakkında merak uyandıran bir içeriğe sahip olmalıdır. CV’ye ekleyeceğiniz fotoğrafın gayri resmi olmamalıdır. Yüzünüzün net şekilde göründüğü bir fotoğraf tercih etmelisiniz. CV resmi bir dille hazırlanmalıdır. Yazı tipi olarak Times New Roman, Arial gibi yazı tipi, 11 veya 12 punto tercih edilmelidir. Açık boşluklar ve madde işaretleri kullanarak CV’nizi kısa ve öz tutmalısınız. CV’nizi özelleştirin. Şirketin web sitesine ve sosyal medya hesaplarına bakın, yerel basında yakın zamanda bahsedilip bahsedilmediğinden emin olun.

Dijital gündemden, yeni gelişen teknolojilerden haber almak için Istcode Blog’u takip edebilir; kreatif ve dijital tüm işleriniz için 360 derece dijital ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com