Renkler hayatımızın her alanında yer alan, sonsuz öneme sahip unsurlardır. Renklerin olmadığı bir dünya düşünemeyiz. Bizi rahatlatır, mutlu eder ve hatta bazen de huzursuz edebilirler. Renklerin de duyguları, anlamları ve enerjileri vardır. Hayatımızda bu denli öneme sahip ve etkileri de önemleriyle doğru orantıda olan renklerin markanız için ne anlama geldiklerini hiç düşündünüz mü? Pazarlama için renklerin belli bir psikolojisi ve etkisi vardır.
Pazarlama ve Marka Renklerin Psikolojisi
Hangi rengin ne derece etki ettiği, kişide neyi uyandırdığı, neleri çağrıştırdığı gibi unsurlar markaya karşı dikkat çekmeden satın almaya kadar birçok konuda tüketicileri etki altına alır. Farklı mesajlar veren renkler, marka ile ilgili bazı fikirlerin tüketicilerin kafasında oluşmasını sağlar. Renklerin doğru ve etkili kullanımı hem pazarlama hem de markalaşma süreçlerinde markaların tüketici gözündeki konumunu olumlu şekilde etkiler.
KIRMIZI
İnsan gözünün en iyi algıladığı, en hızlı fark edilen ve etkisinin de en çabuk görüldüğü renktir. Aciliyet duygusu uyandırdığı için müşteriyi ürünü / hizmeti satın almaya yoğun teşvik edici özelliğe sahiptir. Hem olumlu hem olumsuz duyguları tetikleyen bir renktir. Bu yüzden kullanırken dikkatli kullanmak gerekir. Hızı ve tutkuyu simgelediği için araba ve iç giyim sektöründe sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda öfke, tehlike, uyarı ve acı gibi olumsuz duyguları da tetikleyebilir.
MAVİ
Güveni çağrıştırır. Bankacılık, sağlık gibi güven duygusunun öneminin yüksek olduğu firmalara dikkat edin; birçoğu mavi rengini kullanırlar. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra gücü ve bilgeliği de simgeler. Banka sektörünün yoğunlukla kullandığı renkler arasındadır.
SARI
Enerji, samimiyet ve sıcaklığın rengi sarı; aynı zamanda güç, canlılık, disiplin kavramlarını da çağrıştırır. Coşku ve mutluluğu tetikleyip, verimliliği ve üretkenliği de olumlu anlamda etkiler. Koyu ve zıt renklerle beraber kullanıldığında etkili bir mesaj vermek için idealdir.
MOR
Hırsın ve asaletin rengi olan mor aynı zamanda yaratıcılığa destek olur, kişiye ilham verir. Aynı zamanda zenginliği ve kraliyeti simgeleyen mor, prestij sahibi markaların rengidir. İddialı olmak ve başkalarında olmayan özellikleri yansıtma konusunda olumlu etki yaratır. Ruhsallığı ve yaratıcılığı da temsil eder.
YEŞİL
Huzurun ve tazeliğin rengi yeşil gıda sektöründe oldukça yaygın olarak kullanılır. Tüketicide tazelik ve doğallık hissi uyandırarak satın almada olumlu etki oluşturmaya katkı sağlar.
PEMBE
Sevgiyi, empatiyi ve anaçlığı temsil eden pembe, rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Kadınlara yönelik markaların sıklıkla kullandıkları bir renktir.
BEYAZ
Sadeliğin, saflığın ve masumiyeti olan beyaz; soğukkanlılığı, istikrarı ve devamlılığı da temsil eder. Düşünce gücünü artıran bir etkiye sahiptir.
SİYAH
Otorite, gizem ve gücün rengi siyah; sağlamlık ve kaliteyi de temsil ettiği için dijital ve teknoloji sektöründe yaygın olarak kullanılan etkili bir renktir. Lüksün rengi olan siyah, özellikle moda ile ilgili sektörler için uygun bir seçimdir.
TASARIMDA RENKLERİN PSİKOLOJİSİ
Yukarıda birçok sektörde yaygın olarak kullanılan renklerin anlamlarından ve çağrışımlarından bahsettim. Peki siz firmanız / markanız için yapmak istediğiniz çalışmalarda renklerin önemine hiç dikkat ettiniz mi ? Aslında hedef kitleniz renklerin kullanımında önemli bir role sahiptir. Hedef kitleniz ve renkler üzerine dijital ajans ya da işletmenizde bu role vakıf olan kişi ile dikkatli bir çalışma yapmanız, markanız adına önemli bir çalışma olacaktır.
İnsanların web sitenizi ziyaret ettiklerinde, sosyal medyalarınıza baktıklarında, mobil uygulamanızı kullandıklarında ne tepki vermelerini istiyor, onlarda en çok hangi duyguyu harekete geçirmek, zihinlerinde nasıl yer almak ve markanızın kalıcılığının ne düzeyde olmasını istiyorsunuz ?
Kullanıcıların sıkılmayacağı, marka üzerinde güven, heyecan ve merak uyandıran renkleri kullanmak yararınıza olacaktır. İnsanların bir süre sonra sıkılacağı, göz yoran, markanın akılda kalıcılığına katkı sağlamayan renklerin kullanımı olumsuz etki yaratır. Bunun yerine zihni uyandıran, kişide olumlu etkiler yaratan renkler kullanarak, hatta bazı zıt renklerin kombinasyonlarından oluşan renklere de yer vererek hedef kitlenizi olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
Dijital gündemden haber almak için Istcode Blog‘u takip edebilirsiniz!