fbpx

Sanal Marka Toplulukları

Dijital dünyanın kapıları açıldığı günden bu yana birçok sektör geleneksel dünyadan koparak dijitalleşmeye başladı. Buna markalar da dahil. Kendi bünyelerinde, kendilerine sadakatle bağlı kişiler barındırmak adına dijital topluluklara katılıyorlar. Sanal marka toplulukları ortaya çıkıyor. Markalar bu topluluklara katıldıklarında götürüsünden çok getirisi olur. Üstelik bunu öğrenerek deneyimledikleri için tecrübelerine ekledikleri katkı da azımsanmayacak derecededir. Bu yazımızda markaların dijital dünyaya neden adım attıklarını ve oluşturdukları sanal marka topluluklarını inceleyelim.

Kendi Topluluğunuzu Oluşturun ve Tanıyın

Dijital dünyada var olmak isteyen markalar bunu kendi sanal topluluklarını inşa ederek sağlıyorlar. Tüketiciler, aidiyet ihtiyacı karşıladığı için sanal marka topluluklarına katılmak isterler. Çünkü bu sayede sosyal benliklerini beslerler. Topluluğunda oldukları markayı hayatının merkezine yakın bir yerde konumlandırırlar. Markanın etkinliklerine, iş birliği çalışmalarına, dijital yayınlarına katılarak kendilerine sağlam bir yer edinirler. Dijital dünyada paylaşımlarda bulunarak markanın etki alanını olabildiğince genişletirler.

Markanın bu durumdaki artısı ise, öncelikle az çaba harcayarak bünyelerinde sadık müşteriler barındırmalarıdır. Kendine ait topluluğu yönlendirmek ve kontrol altında tutmak daha basittir. Dijitalin gücüyle çok büyük kitlelere ulaşabilmek de cabası… Karşılıksız olarak iş birliği yapabileceğin, dijitalde destek alabileceğin sürekli içerik oluşturan bir grup insana sahip olmak kısa sürede büyük kitlelere ulaşmayı sağlar.

Topluluk Çarkının 5 Stratejisi

Dijital topluluklara katılmanın markalar ve müşteriler tarafından artılarından bahsettik. Şimdi de bunu doğru ve temeli sağlam bir şekilde yapabilmek için markaların uygulaması gereken 5 stratejiden bahsedelim.

1. Markaların, oluşturacakları toplululuk için ortak bir odak seçmeleri gerekir. Kitleler buna göre seçilmelidir ve hedefe direk ulaşılması için aksiyona geçilmelidir.

2. Her markanın değerini oluşturmasında büyük payı olan bir yıldız ürünü vardır. Bu ürünün belirlenmesi ve onun için hikâye oluşturulması gerekir.

3. Yıldız ürünün hikâyesinin ulaşabileceği kadar kişiye ulaşması sağlanmalıdır. Anlatılan hikâyenin markayı ve markanın ürünlerini merak ettirmesi gerekir. Tüketicilerde yıldız ürüne sahip olma isteği uyandırması ve o ürüne sahip olduğu için kendini ayrıcalıklı olarak görmesi hissiyatını aşılamalıdır.

4. Olmazsa olmaz tabii ki bu topluluğun içerikle devamlı olarak beslenmesidir. Bir süre sonra kendini tekrar eden aktiviteler monotonlaşmayı başlatır. Bunun yaşanmaması için hem markalar kendi topluluklarını yeni içeriklerle buluşturmalıdır hem de onları dijitalde kendi içeriklerini oluşturmaları için teşvik etmelidir.

5. Son adımda online ve offline alışveriş işlemini en basit ve kullanılabilir hale getirmeyi söyleyebiliriz. Topluluklarına her an her yerde ve en kolay haliyle alışveriş seçeneği sunan markalar kazanırlar.

RedBull Marka Topluluğu Örneği

Aslında enerji içeceği markası olarak piyasada yer alan RedBull, kendini hayatın ve kitlelerin içine karıştırmayı tercih ederek sosyal medya devi olmayı başardır. Kendi mottosundan yola çıktı ve dinamizmin önemini vurgulayan iş birliklerinde yer aldı. Adrenalin sporları, dağcılık, motorlu sporlar gibi enerjinin ve özgürlüğün doruklarda hissedildiği projelere destek verdi. Ayrıca bu tarzda kendi düzenlediği etkinlikler ve sponsorluğunu yaptığı ünlü isimler de var. Bu yaptığı hamleler sayesinde Instagram’da 16M, Twitter’da 2M, Facebook’da 48M takipçisi bulunuyor. Oluşturduğu sanal topluluğu doğru içerik stratejisiyle desteklemeyi başaran RedBull, dijitalde çevrimiçi adımlar geliştirmek konusunda önde gelen isimlerden.

Dijital gündemden, yeni gelişen teknolojilerden haber almak için Istcode Blog’u takip edebilir veya kreatif ve dijital tüm işleriniz için 360 derece dijital ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com