Tasarım, hayal gücümüzü gerçek hayatta inşa etme sürecidir. Tasarım amacı ne olursa olsun yeni bir şeyler üretmektir. Hadi gelin birlikte tasarım odaklı düşünme neymiş öğrenelim.
Tasarım Odaklı Düşünme Nedir?
Tasarım odaklı düşünme; farklı bakış açıları kullanılarak çözüm odaklı fikir yürütmeye dayanan düşünce biçimidir. Temellerini tasarım dünyasından alsa da iş hayatı, toplumsal sorunlar,, girişimler hatta kendi hayatlarımız için bile son derece etkili bir problem çözme yöntemi sunar. Tasarımın çıkış noktası kafamızın içinde kurduğumuz veya hayal ettiğimiz fikirleri görsele aktararak bir bütün haline getirmemiz ile oluşuyor bu nokta da tasarım odaklı düşünme fikirlerimizi hayata geçirme konusunda bizlere rehberlik eder.
Tasarım Odaklı Düşünme Ne İşe Yarar?
Tasarım odaklı düşünce metodunu aslında farkında olmadan günlük hayatımızda sürekli sürekli uyguluyoruz. Interaction Design Foundation’da yayınlanan bir makalede, tasarım odaklı düşünme şöyle bir örnekle anlatılmış:
Alçak biçimde inşaa edilmiş bir köprü aklınıza getirin. Altından geçen bir kamyon, yarı yolda köprünün altında hareket edemeyecek şekilde sıkışır. Kamyonun içinde bulunduğu durumdan bir an önce kurtarılması ve trafiğin olağan akışında devam etmesi gerekmektedir. Bu sorunu çözmek için mühendisler, acil durum personelleri, itfaiyeciler ve şoförler gibi alanında uzman birçok insan bir araya gelir. Acil durum personeli kamyonun parçalanarak sıkıştığı yerden çıkarılmasını, mühendis ise köprünün sorun yaratan kısmının yıkılmasını önerir. Başka bir deyişle, her meslek sahibi alanında uzman olduğu konuyla ilgili bir çözüm üretir. Bu esnada oradan geçmekte olan bir vatandaş, hiçbir uzmanın aklına gelmeyen bir öneri sunar. Kamyonun lastiklerinde bulunan hava iner ve olay, en az hasar ve zaman kaybı ile problem çözüme kavuşur. Bu olay birden çok bakış açısının bir araya gelerek yapmış olduğu beyin fırtınasını sonucunun diğer çözümlere göre çok daha pratik ve kolay olabileceğini gösterir.
Adım Adım Tasarım Odaklı Düşüme
Empati yapın: Kullanıcıların neye ihtiyaç duyduğunu anlamak önemli bir noktadır. Kullanıcılar ile iletişimde kalmalı onların isteklerini doğru anlamalı ve tasarıma yansıtmalısınız.
Tanımlama: Kullanıcılarla empati yaptıktan sonraki aşamada onlarının fırsat ve problemlerini tanımlamalısınız. Verileri ekibinizle sentezleyip kullanıcıya uygun hale getirmeye çalışmalısınız.
Fikir Üret : Tasarımın ana maddesi fikirdir. Ne kadar çok fikir üretirsek o kadar çok ilerleme kaydederiz. Mantıklı veya mantıksız bütün fikirleri ortaya koyup bunları eleyerek ilerlemek istediğiniz yöne doğru ilerlemeye başlarsınız. Herkesin fikir üretebileceğini unutmayın. Fikir üretmek için sanatçı, tasarımcı veya yaratıcılığı çok yüksek biri olmak şart değildir. Sadece düşünceleri iyi kurgulamak gerekir.
Prototipleyin: Çözüm üretmeye başlayın. Ürettiğimiz fikirlerin bir demoya dönüşme aşamasıdır. Bu demoda tasarımın ana birleşenlerini belirleyin. Tasarım süreci doğrusal bir süreç değildir, yeniden revize edilebilir ürettiğiniz ürünü atıp yerine yenisini üretmeniz gerekebilir. Bu sebeple çözüm sürecinde yapılan çalışmalar basit ve yol gösterici bir özellik taşımalıdır.
Test Edin : Ürünün işleyişi, kullanıcı üzenindeki etkileri teknik problemler ve sorunlar bu aşamada test edilmelidir. Yarattığınız çözümleri deneyerek kullanıcıya sunduğunuz aşamadır. Kullanıcı beğenip beğenmedi yerleri sana belirtir. Test etmemin bir zamanı veya süresi yoktur. Her aşamada test edilebilirdir. Tasarım süreci belirli bir yolda ilerlemez değişebilir veya tekrardan başlıya bilir. Bu sebeple vazgeçmeden sürekli denemelisiniz.
Tasarım odaklı düşünme bireysel projelerden kapsamlı projelere dek hayatın her anında uygulanabilir. Tasarım odaklı düşüncede başarıya ulaşmak için kalıpların dışına çıkmalısınız ve asla pes etmeden denemelisiniz.
Dijital gündemden haberdar olmak için Istcode Blog sayfasını takip edebilir ve kreatif dijital ajans desteği almak için Istcode 360 derece ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.