fbpx

Web Sitesi Nedir?

Web sitesi nedir? Markanızın dijital bir temsilidir. Kendinizi dünyaya tanıtabileceğiniz ve insanlara neyle ilgili olduğunuzu anlatabileceğiniz çevrimiçi kartvizitiniz gibidir.

Web sitesi aynı zamanda insanların şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edineceği yerdir. Onlar için neler yapabileceğinizi öğrenmek istediklerinde ilk gidecekleri kısımdır.

Web Sitesi Nedir?

Web siteleri markanızı, işinizi veya hizmetlerinizi ifade eden web sayfalardır. Bu sayfalar sadece bilgi bulabileceğiniz bir yer veya başkalarıyla bağlantı kurabileceğiniz bir yol değildir. Görünürlüğünüzü artırmanıza, işletmenize trafik çekmenize ve nihayetinde ziyaretçileri müşterilere dönüştürmenize yardımcı olabilecek güçlü pazarlama araçlarıdır.

Web sitesi nedir diye daha da merak ediyorsanız, markanızın, işletmenizin ve hizmetlerinizin çevrimiçi bir temsili olarak hizmet veren sitelerdir diyebiliriz. Sitenizi ürün satmak, müşterilere kuruluşunuz hakkında bilgi vermek veya hizmet hakkında bilgi sağlamak için kullanılabilirsiniz.

Web sayfaları, işletmenizle ilgili bilgileri potansiyel müşterilerle paylaşabileceğiniz dijital bir alandır. Ayrıca, daha fazla bilgi almak veya satın alma işlemi yapmak için kullanabilecekleri bir portaldır. Sizinle iletişime geçmelerini teşvik edecek, onlarla etkileşim kurabileceğiniz bir yerdir. Web sitesi, tıpkı bir kitap gibi sayfalardan oluşur. Her bir sayfa resim, metin, video ve diğer multimedya içerikleri içerir.

Dinamik ve Statik Web Sitesi Nedir?

Dinamik web siteleri, web sitesinin arka planında web programlama dilleri kullanılarak hazırlanan, kullanıcıların (admin) herhangi bir yazılım bilgisi olmadan web sitesini güncellemesine olanak sağlayan sistemlerdir.

Statik web sitesi, içeriğini veya verilerini herhangi bir veritabanından almayan bir web sitesidir. Bu siteler HTML kullanılarak oluşturulan web siteleridir. Statik web siteleri web sürümü üzerinden güncellenebilir.

Web Sitesi Türleri

İnternet çok geniş ve çeşitli bir yer olduğu gibi, oluşturabileceğiniz web sitesi türleri de çok çeşitlidir. İş siteleri, bloglar, tanıtım siteleri, oyun siteleri ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok web sitesi mevcuttur.

Basitten karmaşığa, statikten dinamiğe, 1 sayfadan 1000 sayfaya kadar. Seçim, kendinizi ne tür bir şirket olarak sunmak istediğinize ve web sitesini oluşturmak için ne kadar zaman ve kaynak harcadığınıza bağlıdır.

Web siteniz markanızın bir yansımasıdır. Dünyaya kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı bu şekilde gösterirsiniz. Ancak konu bir web sitesi oluşturmaya geldiğinde, o kadar çok seçenek var ki nereden başlayacağınızı bilmek zor olacaktır. Öncelikle, ne tür bir web sitesinin ihtiyaçlarınıza en uygun olacağına karar vermeniz gerekir.

Web sitesi türleri aşağıdaki gibidir:

Kurumsal Web Siteleri

Bu siteler işle ilgili amaçlar için kullanılır. Genellikle bir iletişim sayfası, bir ürün veya hizmet listesi ve şirket hakkında bazı diğer bilgiler içerirler.

İş siteleri genellikle dönüşüme, yani potansiyel müşterilerin sitenizden hizmet almasını sağlamaya yönelik olarak tasarlanır.

Bloglar

Bloglar, istediğiniz zaman güncelleyebileceğiniz çevrimiçi günlükler gibidir. Genellikle kişisel web siteleri için kullanılırlar. Ancak işiniz veya hobileriniz hakkında bilgi sağlamak için de kullanılabilirler.

E-ticaret Siteleri

E-ticaret siteleri, ürünleri doğrudan web sitenizden satmanıza olanak tanır. Kendi mağazanızı kurabilir ve ödemeleri bu mağaza üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Veya müşterileriniz adına işlemleri gerçekleştirmek için Paypal veya Stripe gibi üçüncü taraf bir hizmet kullanabilirsiniz.

Portföyler

Portföy siteleri, insanların çalışmalarını (yazı projeleri veya fotoğraf portföyleri gibi) göz atması kolay bir formatta sergilemelerini sağlar. Portföy siteleri, genellikle yeni müşteriler bulmak için becerilerini ve deneyimlerini tanıtmak isteyen kişiler tarafından kullanılır.

Etkinlik Siteleri

Bu siteler etkinlikleri tanıtmak, organize etmek ve biletlerini satmak için vardır. Etkinlik listeleri, etkinlik takvimi, çevrimiçi bilet satın alma sistemi ve sosyal medya entegrasyonu içerebilirler.

Çevrimiçi Forumlar

Çevrimiçi forumlar, kullanıcıların soru veya konu gönderdiği ve diğer kullanıcıların kendi katkılarıyla yanıt verdiği web siteleridir.

Kişisel Siteler

Kişisel siteler genellikle bir bireyin ilgi alanlarını, deneyimlerini ve uzmanlığını dünyayla paylaşmasına olanak tanıyan bloglar veya portföylerdir.

Üyelik Siteleri

Üyelik siteleri, sitenin ana sayfasında bulunmayan özel içerik veya özelliklere erişim karşılığında site sahiplerine, içerik oluşturucularına veya her ikisine birden üyelik sunar. Bazı örnekler arasında sadece üyelere özel forumlar ve canlı sohbet odaları bulunmaktadır.

Kâr Amacı Gütmeyen Siteler

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar genellikle bağış toplamak ve misyonlarıyla ilgili bilgileri dünyanın dört bir yanındaki destekçileriyle paylaşmak için web sitelerine ihtiyaç duyar.

Web Sitesi Kurma Süreci

Bir web sitesi kurma süreci, ne tür bir web sitesi istediğinize bağlıdır. Bu süreç sizin isteklerinize ve markanızın büyüklüğüne göre değişecektir.

Eğer sıfırdan başlıyorsanız, ne tür bir web sitesi istediğinize karar vermeniz önemlidir. Bir blog mu istiyorsunuz? Bir açılış sayfası mı? Bir e-ticaret mağazası mı? Bunların her biri farklı türde web siteleridir ve bunları oluşturmak farklı süreçler gerektirir.

Ne tür bir web sitesi istediğinizi öğrendikten sonra, rakipleriniz hakkında biraz araştırma yapmanın zamanı geldi. Ne tür siteleri var? Güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Onlardan, sizinkini onlarınkinden daha iyi hale getirmenize yardımcı olacak ne öğrenebilirsiniz?

Bu araştırma aşamasından sonra sıra bir web geliştiricisi bulmaya gelir. Bu kişi, söz konusu şirket veya şahısla yapılan görüşmeler sırasında üzerinde anlaşmaya varılan spesifikasyonlara göre sitenizi oluşturmaktan sorumlu olacaktır. Aynı anda birden fazla web sitesi yaptırmayı planlıyorsanız birkaç geliştiriciye ihtiyacınız olacaktır.

 

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bir web sitesi oluştururken, kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak oluşturulduğundan emin olmalısınız. Web sitesine sahip olmanın tüm amacı müşterileri çekmektir. Veya ürün veya hizmetinizi satın almalarına yardımcı olmaktır.

Keyifli bir kullanıcı deneyimi için neyin gerekli olduğuna dikkat etmiyorsanız, şirketinizin çevrimiçi varlığını geliştirme fırsatlarını kaçırıyor olabilirsiniz. Web sitenizi oluştururken, sadece kendiniz veya ekibiniz tarafından değil, gerçek insanlar tarafından nasıl kullanılacağını düşünmelisiniz. En küçük kullanıcıdan en büyüğüne kadar sitenizle etkileşime girecek herkes için sitenizin iyi çalıştığından emin olmak istersiniz.

 

Web Sitesi Nasıl Çalışır?

Her web sitesi HTML ile yazılmış sayfalardan oluşur. Web sitenizin çalışması için bir alan adına, yani URL’ye (Uniform Resource Locator) ihtiyacınız vardır. Bir URL 3 bölümden oluşur: alan adları, alt alan adları ve üst düzey alan adları (yani Üst Düzey Alan Adı).

 

Dijital gündemden, yeni gelişen teknolojilerden haber almak için Istcode Blog’u takip edebilir; kreatif ve dijital tüm işleriniz için 360 derece dijital ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com