fbpx

Yapay Zeka Nedir?

Teknoloji ile gelişen dünyamızda yeni dijital dönüşümler öne çıkmaya başladı. Bunlardan en ses getireni de şüphesiz Yapay Zeka… AI ya da yapay zeka; insan beynini taklit eden ve kendini sistemsel olarak devamlı yineleyebilen bir makinedir. Bu kavram hayatımıza yeni girdiği için birçok bilim kurgu filmine, haberlere ve blog yazılarına konu oluyor. İnsanların konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve yapay zekanın sürekli kendini ilerletmesi merakı tetikliyor. Bu yazımızda; yapay zeka nedir, nasıl kullanılır ve platformlarından bahsederek biraz merak gidermeye çalışalım.

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

Yapay zeka en basit tanımı ile; kendisine tanımlanan görevleri yapabilmek için insan zekasını taklit eden, bir nevi onun yerine geçen, elde ettiği verilere göre gelişim gösteren sistemler ve makineler bütünüdür. Tek bir teknoloji değil, normalde insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen makineler yaratmak için kullanılan bir teknolojiler bütünüdür. Başka bir deyişle, belirli bir biçim veya işlevden ziyade, süper gelişmiş düşünme sistemidir. Ayrıca veri analizi yeteneği ve süreci ile ilgilidir. Bu kavram, dünyayı ele geçiren son derece işlevsel, insan benzeri robotların görüntülerini çağrıştırsa da, insanların yerini almak için tasarlanmamıştır. İnsan yeteneklerini ve katkılarını önemli ölçüde geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle son derece değerli bir ticari varlıktır. Yapay zeka, bilgisayar uygulamalarının otomatik olarak veri edinmesine ve performanslarını deneyim ile geliştirmesine olanak tanıyan bir algoritmalar kümesidir. Son teknolojiyi ve birçok yöntemi bir arada kullandığı çalışma sistemine sahiptir.

Yapay Zekanın Kullanım Alanları ve Faydaları

Yapay zeka, normalde insan aklı ve zekasıyla ilişkilendirilen görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış akıllı makineleri ifade eder. Günümüzde ise sağlık, endüstri, iş dünyası, eğitim ve daha pek çok farklı uygulama ve alanda kullanılmaktadır. Görüntü, ses, yazılı–sesli metin, veri işleme gibi konularda yapay zekadan faydalanıyoruz. Günümüzde sıklıkla kullanılır hale gelen yüz tanıma sistemleri, sesli yanıt sistemleri, çevrimiçi destek asistanları aslında AI ürünlerinin başında yer almakta.  Hatta birçok hastalıkta tanı koyma ve tedavi süreçlerinde de önemli destek sağlıyor.

Birçok alana entegre edilebilen AI uygulamaları finans sektörü için de önemli kullanım alanlarına sahip. Sanal – çevrimiçi asistanlar, hasar ve risk yönetimi, siber güvenlik gibi konularda kullanılabiliyor. Siber güvenlik alanındaki zararlı yazılımları tespit etmedeki başarısını da övmeden geçmemek gerekir. Hatta bu tespit edilen zararlı yazılımları engellemek için de yapay zeka sistemleri kullanılıyor. Yapay zeka, insansız birçok işi çözme konusunda kullanılır. Bunlardan belki de en ilginç olanı insansız sürülebilen araçlarda bulunan sistemler. Bu sayede sürücü kaynaklı kaza yapma olasılıkları en aza indirilebiliyor.

Faydalanabileceğimiz Yapay Zeka Platformları

Son olarak çok işimize yarayacak birkaç platformdan bahsedelim. Yapay zekanın ürünü olan bu platformlar, içerik üreticiliği, tasarım ve yazılım gibi alanlarda hayatımızı kolaylaştıracak.

Dall-e

DALL-E, OpenAI tarafından piyasa sürülen, yazılı metinlerden görüntü oluşturan bir yapay zeka destekleyicisidir. Sadece kayıt olarak kullanmaya başlayabileceğiniz bu program tamamen ücretsiz. Dall-e, fikirleri görsellere dönüştüren bir programdır. Kullanıcıların düşüncelerini ve fikirlerini fotoğraflar ve tasarımlar aracılığıyla gerçek dünyadaki şeylere dönüştürmelerine yardımcı olur. Dünyadaki en başarılı örneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu programın en büyük avantajı, doğrudan internet tarayıcınız üzerinden kullanabilmenizdir.

Chat GPT

ChatGPT, OpenAI tarafından 30 Kasım 2022’de kullanıma sunulan bir yapay zeka sohbet robotudur. Farklı alanlardaki konuları sisteminde işler. Yanıtlarını kullanıcının taleplerine göre uyarlayarak daha dinamik ve ilgi çekici konuşmalar yapılmasına olanak tanır. Türkçe de dahil olmak üzere birçok dil seçeneğinde kullanabilirsiniz.

Copy Ai

Copy.ai insanların içerik oluşturmasına yardımcı olan yapay zeka destekli bir uygulamadır. Ürün açıklamaları, dijital reklam metni, blog içerikleri, Instagram caption ve daha fazlasını oluşturmanızı sağlıyor. Uygulama şimdilik ücretsiz değil ve deneme süresinden sonra satın alma gerektiriyor. Türkçe de dahil olmak üzere birçok dil seçeneği sunar. Copy.ai, yazınızda otomatik olarak alakalı anahtar kelimeler ve ifadeler önerir. Bu sayede yüksek kaliteli içeriği hızlı ve kolay bir şekilde oluşturmayı kolaylaştırır. Ek olarak, anahtar kelime yoğunluğu ve SEO uyumluluğu gibi çeşitli faktörlere göre otomatik olarak puanlar.

AssemblyAi

Assembly Ai, konuşmayı yazıya döken ve anlamlandıran bir yapay zeka programıdır. Konuşma tanıma, konuşmacı algılama, konuşma özetleme ve daha fazlası için kullanabileceğiniz bu program oldukça sistematiktir. Görev açısından kritik iş yükleri için binlerce çığır açan girişim ve düzinelerce küresel kuruluş kullanır.

Project Shasta

Project Shasta, Adobe’un podcast yayıncılığını kolaylaştıracak, web tabanlı, yapay zeka destekli ses kaydı ve düzenleme aracıdır. Ses dosyalarınızı ultra net ve kaliteli yüklemenizi sağlar. Podcast yayınına katılan herkesin sesi yerel şekilde kaydedilecek ve ardından bulutta yeniden senkronize edilecek. Üstelik ses kalitesi yapay zeka destekli olduğundan stüdyo kaydı standartlarında olacak.

Lensa

Lensa, OpenAi tarafından yaratılan bir fotoğraf geliştirme ve düzeltme uygulamasıdır. Uygulamanın yaratıcılarının deyişiyle, sihirli dokunuş sayesinde fotoğrafları bir sonraki seviyeye taşımayı başarıyor. Yakın çekimde yüz rötuşu, kusurları iyileştirme, arka planı değiştirmek ya da bulanıklaştırmak gibi özellikler sunar. Ayrıca özel efekt ve çerçeveleme de yapabilirsiniz. Birbirinden gelişmiş özelliklere sahip bu yapay zeka programı, fotoğraflarınızın başka bir boyuta ulaşmasını sağlayacak.

Midjourney

Midjourney, beta aşamasında olan yeni yapay zeka platformudur. Dall-e ile benzerlik gösterdiği noktalar olsa da aslında farklı bir yazılıma sahiptir. Bir resim hayal edin ve kelimelerle bu resmi anlatmaya başlayın. Bu noktada önemli olan zengin kelimelerle onu beslemeniz. Midjourney, anlattığınız resmi kendi yapay zeka gücüyle bağdaştırıp ortaya hayalinizdeki çizimi koyabilir. Uygulamanın discord üzerinden çalışıyor olması ve ileri seviyede güçlü bir bilgisayar gerektirmemesi de oldukça önemli bir detay.

 

Profesyonel içerikler ile işletmenize fayda sağlamak, iyi bir dijital ajans ile çalışmak veya Semantik SEO ile rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak isterseniz, info@istcode.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com